+31 (0)164-256845 [email protected]

Bij een huwelijk is het vanzelfsprekend dat het echtpaar elkaar op het beslissende moment de trouwringen om doen. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

De eerste trouwringen zijn gevonden langs de oevers van de Nijl in Egypte. Deze waren niet van edelmetaal maar gemaakt van simpele rietstengels. Hier is de traditie van de trouwring dus ontstaan, waarschijnlijk door een boerenjongen die een zelfgemaakte ring van riet om de vinger van zijn geliefde schoof.

Dat het symbool voor het huwelijk een ring is, is niet zo verwondelijk. Door de ronde vorm staat de ring symbool voor de eeuwigheid en in veel oude culturen betekende de ring of cirkel oneindigheid. Voor de Egyptenaren had het nog een andere betekenis. De ring heeft namelijk ook dezelfde vorm als de zon. De zon was een belangrijk symbool en werd ook vereerd.

De Egyptenaren droegen de ring aan de middelvinger van de linkerhand. Hier werd namelijk van gezegd dat er een ader door de vinger loopt die direct naar het hart gaat. De Grieken en Romeinen hebben dit gebruik overgenomen en de Romeinen noemden de trouwring dan ook ‘vena amoris’ wat ader van de liefde betekent. Bij de Romeinen moest een vrouw goed nadenken voordat ze bij een aanzoek de ring van haar geliefde aan zou nemen. De ring die wij nu kennen als verlovingsring bestond toen nog niet en op het moment dat zij de trouwring zou accepteren zou ze officieel gebonden zijn. Het meisje was dan niet langer vrij. Tegenwoordig is de trouwring bij ons iets symbolisch en moet er eerst voor de Burgerlijke Stand getrouwd worden voordat het huwelijk officieel bindend is.

De trouwring hoeft niet van goud te zijn. Bij de Romeinen werden de trouwringen vaak van ijzer gemaakt, om een ‘ijzersterk’ huwelijk te symboliseren. Helaas kan ijzer roesten en worden de trouwringen tegenwoordig dan ook gemaakt van verschillende edelmetalen. Ook kunnen er verschillende edelstenen op de trouwring zitten. Elke edelsteen heeft vaak ook een eigen betekenis. Bij het uitkiezen van de perfecte trouwringen kan het leuk zijn om je te verdiepen in deze betekenissen en te zoeken naar de symbolische waarden die je het meest aanspreken.

Voor de 19e eeuw droegen alleen vrouwen een trouwring. Aan de trouwring zat (en misschien zit) niet alleen een romantische boodschap, maar het laat de buitenwereld ook zien dat een vrouw al bezet was. Tegenwoordig dragen mannen ook vaak een trouwring.

Call Now Button