+31 (0)164-256845 [email protected]

In de wereld van goudschatten bestaat er een schitterend samenspel van twee essentiële elementen: karaat en zuiverheid. Deze termen worden vaak genoemd bij sieraden, maar hun betekenis blijft voor velen onduidelijk.  In dit blog vertellen we je wat karaat en zuiverheid eigenlijk betekenen, en hoe ze gezamenlijk de waarde van goud beïnvloeden.

 

Karaat: De Maatstaf voor Puurheid

 

Wanneer we spreken over het karaat van goud, bedoelen we niet het gewicht, maar de puurheid van het edelmetaal. Goud wordt bijna nooit in zijn pure vorm gebruikt in sieraden, omdat het te zacht is. Daarom wordt het vaak gelegeerd (gemengd) met andere metalen om duurzaamheid en stevigheid toe te voegen.

De karaatwaarde is gebaseerd op een schaal van 24. Puur goud wordt aangeduid als 24 karaat. Bijvoorbeeld, 18-karaats goud bestaat voor 75% uit puur goud en is voor 25% gemend met andere metalen. Het verlagen van het karaatgehalte verhoogt de hardheid van het goud, maar het heeft ook invloed op de karakteristieke gouden kleur. Hoe hoger het karaatgehalte, hoe warmer en intenser de kleur van het goud.

Wanneer u de term “karaat” tegenkomt, weet dan dat dit verwijst naar de zuiverheid van het goud in een sieraad. Een hoger karaatgehalte betekent niet alleen meer puur goud, maar ook een hogere waarde.

 

 

Zuiverheid: In hoeverre is het goud vrij van onzuiverheden

 

Naast karaat is de zuiverheid van goud ook een factor die de waarde van een sieraad beïnvloedt. Zuiverheid verwijst naar de mate waarin het goud vrij is van onzuiverheden of andere metalen. Het wordt vaak uitgedrukt in termen van een percentage. Bijvoorbeeld, 99,9% zuiver goud wordt aangeduid als 999 goud.

Onzuiverheden kunnen de glans en kleur van het goud beïnvloeden. Daarom ondergaat goud vaak strenge zuiverheidscontroles. Zuiverder goud vertoont een diepere, rijkere kleur en heeft een hogere waarde op de markt.

 

 

Het Belang van Evenwicht

 

Bij het selecteren van goud voor uw droomjuweel is het belangrijk om het juiste evenwicht tussen karaat en zuiverheid te vinden. Een hoger karaatgehalte betekent meer puur goud, maar het kan zachter zijn. Zuiverder goud straalt met een ongekende glans, maar het kan kostbaarder zijn

 

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie over karaat en de zuiverheid van goud, kun je contact met ons opnemen of onze showroom bezoeken waar onze goudsmeden uitgebreid te tijd voor je zullen nemen om het een en ander uit te leggen.

Hopelijk tot snel!

Call Now Button